7 Tips voor het maken van je CV

Als je op zoek bent naar een baan, ben je waarschijnlijk bij elke vacature tegen gekomen dat je een motivatiebrief en je CV moet sturen. Je CV is heel belangrijk voor het vinden van een baan, en met een goed CV is je kans om aangenomen te worden een stuk groter. Natuurlijk is de beste manier om een goed CV te krijgen door de juiste diploma’s en werkervaring er op te hebben staan, maar de manier waarop je je CV opstelt is ook heel belangrijk. Probeer je CV te zien als een soort visitekaartje, maar dan ben jij het product dat verkocht moet worden. Zeven tips om je CV zo goed mogelijk samen te stellen:

  1. Zorg er voor dat je CV er overzichtelijk uit ziet. Zet persoonsgegevens bij elkaar, opleidingen bij elkaar en werkervaring bij elkaar. Als je alles door elkaar zet ziet het er rommelig en onverzorgd uit. Zet dus ieder onderdeel netjes onder een kopje. Hou voor elk onderdeel dezelfde vormgeving aan.
  2. Zet er niet te veel in. Je CV is eigenlijk niet meer dan een opsomming van je opleidingen, werkervaring en referenties. Verder is het niet de bedoeling dat je er allerlei extra dingen in zet. Als er nog dingen zijn die je graag kwijt wil, zet dit dan in je motivatiebrief, of vertel het tijdens je sollicitatie gesprek.
  3. Wees eerlijk. Soms is het heel makkelijk om de ‘gaten’ in je CV even op te vullen met wat extra werkervaring. Als je bijvoorbeeld een paar maanden werkloos bent geweest lijkt het soms beter te staan op je CV om er dan een paar maanden bij de laatste werkgever aan te plakken. Dit is een heel slecht idee. Veel werkgevers screenen tegenwoordig een CV, en ze komen er echt wel achter als er iets niet klopt. Bespaar jezelf en de werkgever dus de tijd die een vals CV kost. Voor meer informatie over CV-screening kan je klikken op de link.
  4. Zorg voor een goede spelling en grammatica. Niks staat zo onverzorgd als een CV waar allemaal spelling- en grammaticale fouten in zitten. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat er geen fouten in zitten voor je het verstuurt. Als je het lastig vindt om zelf je fouten er uit te halen, vraag dan aan iemand anders om je CV na te kijken op fouten.
  5. Schrijf alle ervaring die je hebt op, niet alleen wat jou relevant lijkt. Zo kan je bijvoorbeeld ook je bijbaantjes opschrijven die je als student hebt gehad of andere dingen die je in je studententijd hebt gedaan (debatclub, voorzitter studentenvereniging etc) Zeker als je nog niet zo lang aan het werk bent kunnen deze dingen, hoe onbelangrijk ze ook zijn, al best een verschil maken.
  6. Zorg voor duidelijke contactgegevens. Dit lijkt heel logisch, maar is toch belangrijk om te noemen. Zet je adres er in, je telefoonnummer en je e-mailadres. Je kan er het best voor zorgen dat je een beetje een representatief e-mailadres hebt, “hellokittylover123@hotmail.com” staat niet heel professioneel. Als je een LinkedIn profiel hebt is het vaak slim om daar ook een link van in je CV te zetten.
  7. Zet relevante vaardigheden ook je CV. Als je bijvoorbeeld uitzonderlijk goed engels of frans spreekt, kan dit heel goed staan op je CV. Denk bijvoorbeeld ook aan dingen als goed overweg kunnen met de computer of kunnen photoshoppen.