Wil je naast het leven als student een baantje ernaast? Geef bijvoorbeeld bijles in Den Haag of omstreken. Of ben je klaar met studeren en ben je op zoek naar een full-time baan? Iedereen komt wel eens in de situatie waarin je moet gaan solliciteren. Hoe bereid je je goed voor op de sollicitatieprocedure? Voordat je begint met solliciteren, is het van belang dat je CV op orde is. Hoe maak je je CV visueel aantrekkelijk?
Voordat je begint met het maken van je CV, moet je eerst bedenken welk verhaal je wil gaan vertellen. Wanneer je klaar bent met het formuleren van je verhaal kan je kijken welke programma’s je wil gebruiken om dit verhaal te ondersteunen. Programma’s als PowerPoint is een uitstekend hulpmiddel om je verhaal op een visuele manier te vertellen.
De eerste stap is dus het bedenken van je kernboodschap. Je moet beseffen dat mensen iets over jou moeten onthouden. Je moet in deze fase dus beslissen wat je gaat delen wat bij mensen blijft hangen. Dit moet je in 1 zin samenvatten, dit is de kernboodschap. Het is belangrijk dat deze zin jou beschrijft en onderscheidend is. Als tip geef ik om meerdere zinnen uit te proberen en kritisch te kijken naar elke zin. Dit zorgt ervoor dat je uiteindelijk de perfecte kernboodschap vindt.
Stap 2 is het ondersteunen van je kernboodschap. Denk hier aan alles wat jij in jouw carrière hebt gedaan wat jouw kernboodschap ondersteunt. Hoe meer bewijsstukken je hebt, hoe beter. Zonder bewijs is jouw boodschap namelijk slechts een mooie zin zonder inhoud. Indien nodig kan je de bewijsstukken opdelen in verschillende onderwerpen, zodat het overzichtelijk is.
De derde stap is het bekijken wat allemaal relevant is. Hier ga je kritisch kijken naar de activiteiten en resultaat die je boodschap onderbouwen. Je moet uiteindelijk namelijk alleen de meest relevante behouden. Als je bijvoorbeeld bijles in Den Haag gaat geven, is het niet relevant om te melden dat je in een callcenter hebt gewerkt. Hier moet je afwegingen maken wat je kan plaatsen in de sollicitatieprocedure die je volgt. Dit onderdeel kan erg lastig zijn, aangezien je soms iets gaat schrappen wat eigenlijk heel gaaf werk is, maar niet relevant voor wat je op dat moment over wil brengen.
Stap 4 is het visualiseren. Tijdens deze stap kan je pas beginnen met PowerPoint. Je moet niet te veel informatie per slide plaatsen, het beste is 1 onderwerp per slide. Het is ook handig om te kijken welke afbeelding je bij welk onderwerp gaat plaatsen, zodat het goed aansluit. Wanneer je een foto van internet gebruikt, moet je er op letten dat er copyright zit op elke foto. Er zijn verschillende sites waar je hele mooie foto’s vandaan kunt halen waar geen auteursrecht op zitten.