Succesvolle sollicitatie bij een nieuwe werkgever

Succesvol solliciteren bij een nieuwe werkgever tijdens of na je studententijd kan lastig zijn. Veel studenten hebben zin om aan de slag te gaan na hun studie, maar de overgang naar het ‘echte leven’ is groot. Vaak verwachten werkgevers veel van je terwijl je zelf niet zeker weet of je dat wel waar kunt maken. Hieronder enkele do’s en do-not’s voor een succesvol sollicitatiegesprek!

Bereid je goed voor, maar niet té goed. 

Klinkt tegenstrijdig, maar soms zorgen de zenuwen ervoor dat je niet goed uit je woorden komt, dan komt het handig uit als je van tevoren al hebt nagedacht over wat je wil vertellen. Ook is het belangrijk dat je weet met wie je het gesprek hebt en wat hun functies zijn. Aan de andere kant komt het ook niet goed over als je compleet ingestudeerde antwoorden op gaat dreunen tijdens een gesprek, het gesprek moet het liefst natuurlijk en vlot verlopen.

Ken het bedrijf waar je voor solliciteert. 

Als je bij een sollicitatiegesprek komt is het wel belangrijk dat je precies weet wat het bedrijf doet, waar het voor staat en voor welke functie je solliciteert. Zo toon je direct je interesse in het bedrijf en zal je toekomstige werkgever je als voorbereid en vastberaden zien.

Presenteer je professioneel. 

Zorg ervoor dat je er fris uitziet (en ruikt!) en verzorgd. Kom 10 minuten te vroeg en kleed je gepast voor het bedrijf. Iets te formeel is beter dan te informeel. De juiste kleding kan je helpen om je iets zelfverzekerder te voelen.

Zorg voor een goed cv. 

Je cv is het eerste dat werkgevers van jou op papier zien. Die eerste indruk is ontzettend belangrijk. Voor werkgevers kan het aannemen van nieuwe werknemers een moeilijke beslissing zijn. Van tevoren is het soms lastig in te schatten welke werknemer bij jouw bedrijf past en of hij kan voldoen aan de eisen voor de functie. Veel werkgevers laten daarom een cv check uitvoeren voordat ze iemand aannemen, zo zijn ze ervan verzekerd dat de gegevens op jouw cv correct zijn. Meer dan de helft van de sollicitanten verdraaid de waarheid net een beetje of verzinnen zelfs specifieke diploma’s of vaardigheden. Een aanrader: doe dat absoluut niet. Eerlijkheid duurt het langst luidt het gezegde, dat gaat hier ook op. Vroeg of laat zal je niet kunnen voldoen aan de verwachtingen die jouw werkgever heeft als je bepaalde dingen geheel verzonnen hebt.